Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Καλλυντικά: Ποια συστατικά τους δεν αντέχουν τον ήλιο;

Βρίσκονται στα καλλυντικά μας και φροντίζουν την επιδερμίδα μας αλλά δεν αντέχουν στον ήλιο!

Από τη μακρά λίστα των δραστικών συστατικών της βιομηχανίας των καλλυντικών κάποια ξεχωρίζουν. Όμως, συχνά, το «τίμημα» για την πολλαπλά ευεργετική τους δράση είναι η έντονη ευαισθητοποίηση του δέρματος στον ήλιο. Να τα στερηθούμε ούτε λόγος. Να αποφύγουμε τον ήλιο αδύνατον. Με την καθημερινή υψηλή αντηλιακή προστασία μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία της επιδερμίδας. Οι skingurusμας εξηγούν ποια συστατικά δεν αντέχουν στον ήλιο.

1. Ρετινόλη

Διεγείρει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, προσφέρει ήπια απολεπιστική δράση, ενυδατώνει και τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά στην καλή λειτουργία του δέρματος τόσο η ρετινόλη όσο και τα παράγωγα της βιταμίνης Α, ξεχωρίζουν από την πληθώρα των ενεργών συστατικών που μας προσφέρει η σύγχρονη κοσμητολογία. Αρκεί η συστηματική της εφαρμογή – ακόμη και σε χαμηλή συγκέντρωση- για να δούμε να λειαίνουν οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες, να απαλύνονται οι δυσχρωμίες, να βελτιώνεται η υφή της επιδερμίδας και η ακμή να παρουσιάζει ύφεση. Όμως, ξέρουμε πολύ καλά πως ανήκει στα ασταθή συστατικά. Όταν εκτεθεί στο φως και στον αέρα αποσταθεροποιείται, οξειδώνεται και ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό. Για το λόγο αυτό συστήνεται η βραδινή της χρήση με βασική προϋπόθεση την υψηλή αντηλιακή προστασία το επόμενο πρωί.

2. Σαλικυλικό οξύ

Το πιο γνωστό από την ομάδα των β- υδροξυ-οξέων ( ΒΗΑ) έχει καταφέρει να αποδείξει πως είναι το hero – συστατικό στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης στις περιπτώσεις που η… μάχη με την έντονη λιπαρότητα καλά κρατεί. Χάρη στις κερατολυτικές του ιδιότητες διασπά με μεγαλύτερη ευκολία τους δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα της επιφάνειας, εισχωρεί στους πόρους και εξυγιαίνει το δέρμα. Βέβαια, έστω και αν ανήκει στους ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες, πάντα υπάρχει πιθανότητα φωτοευαισθησίας. Η προστασία με υψηλούς δείκτες SPF είναι ένας ασφαλής τρόπος για οχυρώσουμε αποτελεσματικά την επιδερμίδα.

3. Γλυκολικό οξύ

Το πιο διάσημο από την ομάδα των άλφα- υδροξυοξέων ( ΑΗΑ) είναι ένας ισχυρός απολεπιστικός παράγοντας που βελτιώνει άμεσα την όψη και υφή του δέρματος. Χάρη στο μικρό του μοριακό βάρος εισχωρεί ευκολότερα, διαλύει τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και διατηρεί καθαρούς τους πόρους επαναφέροντας χρωματική ομοιογένεια στην επιδερμίδα. Σε υψηλές συγκεντρώσεις εφαρμόζεται αποκλειστικά από τους δερματολόγους στη διάρκεια, κυρίως, της χειμερινής περιόδου. Παρόλα αυτά το εντοπίζουμε συχνά σε χαμηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα καθαρισμού για λιπαρές, ακνεϊκές ή και κανονικές, ώριμες επιδερμίδες με θαμπή, άτονη όψη. Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται αποκλειστικά η βραδινή του χρήση με υψηλή αντηλιακή προστασία το επόμενο πρωί.

4.Υπεροξείδιο του βενζολίου

Το δεύτερο, κατά σειρά, συστατικό που όταν εφαρμόζεται σωστά βελτιώνει αισθητά τη «δύσκολη» καθημερινότητα της ακνεϊκής και λιπαρής επιδερμίδας. Πρόκειται για ένα ήπιο κερατολυτικό με σημαντική σμηγματορρυθμιστική δράση. Απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα και το παραπανίσιο σμήγμα από την επιφάνεια αλλά κυρίως ξεχωρίζει για τη βακτηριοκτόνο δράση του που αποτρέπει τη δημιουργία μαύρων ή λευκών στιγμάτων και την εμφάνιση ακμής. Η απολεπιστική του δράση είναι και ο λόγος που ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησία της επιδερμίδας.

Πηγή
http://omorfamystika.gr