Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Αλκοόλ: Με ποιους τρόπους βλάπτει το δέρμα σας

Από την Ελιάννα Κωφού
Η αφυδάτωση είναι ένας μόνο από τους κινδύνους.
Εσείς εφαρμόζετε σχολαστικά ορούς κάθε πρωί και απλώνετε τις κρέμες σας τη νύχτα, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει στο δέρμα σας το αλκοόλ;
Το να πίνετε ένα ποτό μια φορά στο τόσο, φυσικά δεν πρόκειται να φθείρει το δέρμα σας, αλλά αν σκέφτεστε να αρχίσετε να απέχετε από το αλκοόλ, ίσως το σκεφτείτε ακόμη πιο σοβαρά αν συνεχίσετε το διάβασμα.

Το αλκοόλ είναι μια ηπατοτοξίνη, που σημαίνει ότι βλάπτει ειδικά το συκώτι. Αυτό το όργανο είναι στενά συνδεδεμένο με τη λειτουργία του δέρματός σας, οπότε αν το ήπαρ σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, θα εμφανιστεί στο δέρμα σας.

Η κατανάλωση αλκοόλ, που χαρακτηρίζεται ως δύο ποτά την ημέρα, όχι μόνο αφυδατώνει το δέρμα σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή, πρόωρη γήρανση και αποχρωματισμό της επιδερμίδας.

Αφυδάτωση. Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα σας, όπως η θερμότητα του ήλιου απορροφά την υγρασία από την άμμο. Το υπερβολικό αλκοόλ τείνει να προκαλεί έξαψη στους περισσότερους ανθρώπους, λειτουργεί ως διουρητικό και έτσι προκαλεί αφυδάτωση. Επίσης εμποδίζει την παραγωγή της αγγειοπιεσίνης, της ορμόνης που σας βοηθά να απορροφάτε το νερό.


Φλεγμονή. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το αγαπημένο σας κοκτέιλ είναι υπερβολικά νόστιμο για να είναι υγιεινό; Σωστά υποπτεύεστε. Οι υπερβολικοί υδατάνθρακες και η προστιθέμενη ζάχαρη μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, ενώ το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Ως εκ τούτου το πρήξιμο και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας μετά από μια νύχτα έξω.


Ακμή.
Τα υψηλά επίπεδα αλατιού και ζάχαρης στο ποτό σας μπορεί να διεγείρουν την ορμόνη IGF-1, η οποία προκαλεί υπερβολική παραγωγή ελαίου στο δέρμα σας. Συνδυάστε αυτό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης που προκαλούν φλεγμονή και έχετε τη συνταγή για ακμή.


Πρόωρη γήρανση. Όταν πίνετε αλκοόλ, αυξάνετε τις πιθανότητες βλάβης των κυττάρων σας και γήρανσης του δέρματός σας. Η αφυδάτωση αποδυναμώνει το φραγμό του δέρματος, κάτι το οποίο μπορεί να επιτρέψει στους περιβαλλοντικούς παράγοντες να προκαλέσουν ζημιά. Μειώνει επίσης τα αποθέματα βιταμίνης Α στο ήπαρ σας. Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προώθηση της κινητικότητας των κυττάρων και προστατεύει το δέρμα σας από φαινόμενα όπως η ρύπανση.


Αποχρωματισμός.
Το αλκοόλ λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, δηλαδή ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Εάν τα αγγεία σας υπερδιπλασιαστούν, μπορεί να σκάσουν, αφήνοντάς σας με μικρές περιφερειακές φλέβες που μπορούν να γίνουν μόνιμα διευρυμένες (μπορεί να παρατηρήσετε αυτές τις σπασμένες κόκκινες φλέβες γύρω από τη μύτη σας και στα μάγουλά σας). Επιπλέον, εάν το ήπαρ σας αποτυγχάνει να λειτουργήσει σωστά, μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται θαμπό και να προκαλεί χρωματισμό γύρω από τα μάτια σας.