Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

7 τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε πριν τον ύπνο

Είναι ορισμένα γεύματα και σνακ που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τις απογευματινές, ακόμα και βραδινές ώρες. Τροφές που το πεπτικό μας σύστημα αργεί και δυσκολεύεται να επεξεργαστεί με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε καούρες, δυσπεψίες, αυπνία και άλλα συμπτώματα. Για να μην στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας το βράδυ, λοιπόν, προσπαθώντας να χωνέψετε, είναι καλύτερα να αποφύγετε να καταναλώνετε τις παρακάτω τροφές.
7 τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους πριν τον ύπνο

Τηγανιτά γεύματα

Μην προσπαθήσετε να καλύψετε τη νυχτερινή λιγούρα με έτοιμο φαγητό. Οι λιπαρές τροφές περνούν το σύστημά σας με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες, οπότε ο οργανισμός σας θα δυσκολεύεται ακόμα και να αποκοιμηθεί.

Καυτές σάλτσες

Ο λόγος που χρειάζεται να αποφεύγουμε τις πικάντικες τροφές πριν τον ύπνο είναι διπλός. Αρχικά, μπορούν να διαταράξουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν καούρες, δυσκολεύοντας τον ύπνο σας. Αυτή η αλληλεπίδραση επίσης δημιουργεί ένα μονοπάτι για τις ισταμίνες, οι οποίες απελευθερώνονται στο σώμα σας. Αυτές ενισχύουν την εγρήγορση.

Κρέας

Οι πρωτεΐνες που περιέχει δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να απελευθερώσει ντοπαμίνη, μια ουσία που μας δίνει ενέργεια. Είναι λοιπόν καλύτερα να αποφύγετε το κοτόπουλο και τη χοιρινή μπριζόλα πριν την ώρα του ύπνου, αλλά μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης πρωτεΐνης. Ο σολομός για παράδειγμα διαθέτει επίσης αρκετές πρωτεΐνες αλλά και μελατονίνη που θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε.

Αλκοόλ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το βράδυ μπορεί να σας χαλαρώνει, αλλά δεν θα σας προσφέρει καλή ποιότητα ύπνου. Μόλις το κεφάλι σας αγγίξει το μαξιλάρι, το ήπαρ σας θα αρχίσει να δυσκολεύεται, καθώς θα προσπαθεί να απομακρύνει το αλκοόλ από το σύστημά σας. Και υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο ήπαρ και στην καρδιά σας, αφού η τελευταία θα εντείνει την εργασία της και αυτό αργά ή γρήγορα θα σας ξυπνήσει.

Σοκολάτα
Θα γνωρίζετε μάλλον πως χρειάζεται να αποφεύγουμε τον καφέ πριν τον ύπνο λόγω της καφεΐνης, αλλά η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο σε αυτό το αγαπημένο ρόφημα. Τρία τέταρτα σοκολάτας περιέχουν 23 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο μιας κούπας καφέ.

Νερό

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Όμως, μόλις φτάνει η ώρα του ύπνου, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από τα πολλά υγρά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα για να επισκέπτεστε την τουαλέτα. Καταναλώστε επαρκής ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της μέρας, ακόμα και στο απογευματινό σας γεύμα, αλλά μειώστε καθώς νυχτώνει.

Καφές
Εντάξει, ο καφές δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αξίζει να επαναλάβουμε ότι χρειάζεται να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ πριν την ώρα του ύπνου. Προσπαθήστε ο τελευταίος σας καφές να είναι πολύ νωρίς το απόγευμα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να απολαύσετε το συγκεκριμένο ρόφημα αργότερα, προτιμήστε ντεκαφεινέ.

Πηγή
https://enallaktikidrasi.com/2018/12/trofes-xreiazetai-apofeugoume-prin-ipno/