Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Οι 5 πηγές πρωτεΐνης που συχνά αγνοούμε

Αντικαταστήστε έξυπνα το κρέας
Λατρεύουμε το κρέας και τα παράγωγά του και μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια. Δεν υπάρχει λόγος όμως να το καταναλώνουμε καθημερινά, εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές διατροφικές επιλογές που είναι ενεργειακές ‘βόμβες’ και μας χαρίζουν μεγαλύτερη ισορροπία χωρίς να στερούμαστε τίποτα.

Φακές. Ένα φλιτζάνι μας χαρίζει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με 16 γραμμάρια φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Συνοδέψτε τις φακές με σαλάτα με σος βινεγκρέτ από βαλσαμικό, λίγη μουστάρδα και ρίγανη. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αβοκάντο και να τις φάτε κρύες σε μορφή σαλάτας. Εναλλακτικά, φτιάξτε σούπα βελουτέ για μία πιο χειμερινή συνταγή.

Μπιφτέκια από αρακά. Γενικά, μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια από ρεβίθια, φασόλια, φακές και αντίστοιχα λαχανικά. Παίρνετε μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και συνδυάζεται με σαλάτα, αβοκάντο, ντομάτα και ψωμάκι.

Βραστά αυγά. Ένα και μόνο αυγό περιλαμβάνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και συγκεκριμένα στον κρόκο, έχοντας μηδαμινό αρνητικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο, και Ω3 λιπαρά. Συνδυάστε τα με κινόα, λιωμένο αβοκάντο, σπανάκι και ντοματίνια.

Φασόλια. Ένα φλιτζάνι σας δίνει 12 γραμμάρια πρωτεΐνη και άλλα τόσα φυτικές ίνες και γίνεται ένα τέλειο γεύμα αν συνδυαστεί με μπρόκολο στον ατμό και λίγη πέστο.

Γιαούρτι. Τα αγαπημένα ελληνικά γιαούρτια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και οι ξένοι τα τιμούν δεόντως. Κάντε το γιαούρτι επιδόρπιο με φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι και λίγη κανέλα ή δοκιμάστε την αλμυρή εκδοχή του με σκόρδο, ξύδι, αλατοπίπερο και τα αγαπημένα σας λαχανικά.

Πηγή